QADAM цифрлық платформасының шағын және орта бизнес үшін бірыңғай цифрлық экожүйе ретіндегі тұжырымдамалық моделі (Journal of Problems in Computer Science and Information Technologies, 2026)
Шағын және орта бизнестің (ШОБ) цифрлық трансформациясы тұрақты экономикалық өсімнің, бәсекеге қабілеттіліктің артуының және ұлттық экономикалардың жаһандық құндылық тізбектеріне интеграциялануының негізгі факторы болып табылады. Дамып келе жатқан платформалық экономикада цифрлық платформалар тек технологиялық шешімдер ретінде ғана емес, сонымен қатар институционалдық үйлестіру механизмдері ретінде де әрекет етеді, бизнес, үкімет, қаржы институттары және тұтынушылар арасындағы өзара әрекеттесуді жеңілдетеді.Бұл мақалада ШОБ-қа бағытталған QADAM цифрлық платформасының тұжырымдамалық моделі бірыңғай цифрлық экожүйе ретінде қарастырылады. Платформа B2B порталын, бизнес үшін жасанды интеллект көмекшісін, цифрлық коммерциялық платформаны, P2P өзара әрекеттесулерін және бизнес құралдары жиынтығын біріктіреді, бизнесті тіркеуден және қолдаудан бастап басқару мен коммерциялық шешімдер қабылдауға дейінгі цифрлық қызметтердің толық тізбегін жасайды. Бұл зерттеудің мақсаты - бизнес моделін, шешім қабылдау моделін және монетизация моделін қоса алғанда, QADAM цифрлық платформасының тұжырымдамалық моделін әзірлеу және растау, сондай-ақ оның ШОБ дамыту әлеуетін талдау.
Keywords: сандық платформа; сандық трансформация; шағын және орта бизнес; платформа экономикасы; сандық экожүйе; жасанды интеллект