(untitled) (Journal of Problems in Computer Science and Information Technologies, 2025)
Бұл зерттеу 1997 жылдан 2024 жылға дейінгі әлеуметтік ғылымдар саласындағы цифрлық трансформация бойынша зерттеулердің кешенді библиометриялық талдауын жүргізеді және осы нәтижелерді адам мен жасанды интеллект өзара әрекеттесуінің агенттік моделін әзірлеу үшін біріктіреді. Web of Science дерекқорында индекстелген 389 мақалаға сүйене отырып, талдау жарияланым динамикасын, ықпалды авторлар мен институттарды, дәйексөз құрылымдарын және RStudio негізіндегі библиометриялық құралдарды пайдаланатын тақырыптық зерттеу кластерлерін зерттейді. Нәтижелер цифрлық трансформацияның қоғамдық, экономикалық және мәдени өзгерістердің орталық қозғаушы күшіне айналғанын, зерттеу нәтижелерінің 2021-2022 жылдары шыңына жеткенін көрсетеді. Белгілі тақырыптарға жасанды интеллект, инновациялық процестер, цифрлық медиа технологиялар және жаңа технологиялардың қоғамдық салдары жатады. Білім ландшафтын картаға түсіруден басқа, зерттеу жасанды интеллект агенттерінің жоспарлау, іздеу, пайымдау және жауап берудің құрылымдық кезеңдерінде адам сұраныстарын қалай өңдейтінін, түсіндіретінін және іске қосатынын түсіндіретін тұжырымдамалық агенттік жүйе моделін ұсынады. Библиометриялық түсініктерді жүйелік тұжырымдамамен біріктіру дамып келе жатқан адам мен жасанды интеллект арасындағы қарым-қатынасты тереңірек түсінуге ықпал етеді және цифрлық трансформация аясындағы агенттік жүйелерді зерттеудегі негізгі олқылықтар мен болашақ зерттеу мүмкіндіктерін көрсетеді.