Күрделі конфигурацияны қолдана отырып тор табақтардың деформацияланған күйін модельдеу (Journal of Problems in Computer Science and Information Technologies, 2025)
Осы мақалада күрделі конфигурациялы тор табақшалардың деформацияланған күйі математикалық түрде үлгіленеді. Атап айтқанда, есептеу алгоритмі ретінде В.Л. Рвачевтің R-функция әдістері (RFM) мен Бубнов-Галеркин әдісі қолданылады. Математикалық модель сыртқы күштердің әсерінен тор табақшалардың мінез-құлқын Картазиан координат жүйесінде тепе-теңдік теңдеулері арқылы сипаттайды. Шешім құрылымдары конструктивті RFM тәсілдерін қолдану арқылы құрастырылады, ал дискретизация Бубнов-Галеркин әдісімен жүзеге асырылады. Күрделі геометриялы тор табақшалардың деформациялық сипаттамаларын анықтау үшін есептеу тәжірибелері жүргізілді. Ұсынылған тәсіл дәстүрлі аналитикалық әдістермен салыстырғанда есептеу күрделілігін едәуір азайтып, нәтижелердің дәлдігін арттырады. Сонымен қатар, бұл алгоритм әртүрлі шекаралық шарттардағы ромб тәрізді және алтыбұрышты табақ конфигурацияларын сандық талдауға мүмкіндік береді. Бұл нәтижелер аэроғарыштық, құрылыс және машина жасау салаларында жеңіл, бірақ құрылымдық тұрғыдан тиімді компоненттерді жобалауда қолданылуы мүмкін.